Tagin Tagin Śródziemnomorski |
- 2 piersi z kurczaka (podwójne)
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka
- 8 ząbków czosnku
- 7-8 pomidorów suszonych w zalewie
- 1 duża cebula
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne i zielone
- pół opakowania sera feta
- 1 łyżka kaparów
- 8 listków świeżej bazylii
- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie
SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka)
- pół szklanki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotujemy marynatę, należy zmieszać wszystkie składniki razem w misce i włożyć do niej piersi z kurczaka, odstawiamy to na 20 min do lodówki.
Następnie kroimy wszystkie warzywa. Na dno naszego naczynie układamy cebulę, paprykę i selera naciowego pokrojonego w grube paski, kilka pomidorków koktajlowych oraz 4 ząbki czosnku, posypujemy to sola i pieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250°C
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz