środa, 2 lipca 2014

Grillowane Tortille...

Zawsze tortille były używane w moim domu jedynie do kebaba. Dzisiaj nadszedł czas aby pójść trochę dalej i poeksperymentować z nimi, w trochę inny sposób... Do tych działań użyjemy dawno zapomnianego grilla elektrycznego. :)


Tortilla
Grillowane Tortille...

SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 -4 łyżki sosu słodko-ostrego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- tortille
- mozzarella
-sos BBQ
- 1 litr oleju
- marynowane papryczki pepperoni zielone
- ser topiony w plastrach typu Cheddar

NA PANIERKĘ:
-200 gr mąki
- 1 łyżeczka soli
po pół łyżeczki z każdej przyprawy:
- majeranek
- pieprz czarny
-czosnek granulowany
- chilli lub pieprz cayenne
- papryka słodka
- bazylia
- oregano
- imbir mielony
- kmin rzymski
-kolendra mielona

PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.



Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką.


Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki.




Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki z przyprawami, potem do miseczki z wodą, znowu do mąki i znowu do wody i do mąki. Każdą ta czynność powtarzamy z każdym kawałkiem mięsa i następnie smażymy na głębokim oleju.



Na sam koniec układamy mięso w brytfance i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca na  5-10 minut, nagrzanego do 180°C.



Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :) 
Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle --> papryczki pepperoni --> polewamy sosem BBQ, składamy tortillę na pół i grillujemy.



Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz