Jajka po wiedeńsku z grzankami... |
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 1.5 l wody
- 2 kromki pieczywa
- warzywa jako dodatek (według naszego pomysłu)
- sol, pieprz
- 1 łyżka octu 10%
SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- odrobina pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
- sol, pieprz
- 1 łyżka octu 10%
SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- odrobina pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym.
Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko (żeby łatwiej było nam je wlać do garnka). Gdy już nam się zagotuje woda, to zmniejszamy ogień do minimalnego.
Łyżką mieszamy wodę w garnku, tak aby powstał nam wir. Powoli wlewamy jajko i łyżka zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty.
Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron.
Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą, dodajemy grzanki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz