Galaretka z białych porzeczek... |
SKŁADNIKI:
- porzeczki
- cukier
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki.
Teraz wsypujemy do garnka i podlewamy odrobina wody, żeby się nie przypaliły zanim puszczą sok.
Gdy już puszczą soki i się podduszą, to przelewamy je na sitko ustawione na misce i przecieramy miąższ łyżką. Na sitku powinny zostać nam tylko pestki i skórki.
Otrzymany sok przelewamy do szklanki i tu sztuczka do drugiej takiej samej szklanki sypiemy tyle samo cukru ile soku jest w pierwszej szklance. Sok przelewamy do garnka, wsypujemy cukier i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu.
Zgęstniałą masę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz