Pavlova |
SKŁADNIKI:
( na bezę)
- 4 jajka rozmiar L lub XL
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
NA KREM:
- 250 gr serka mascarpone
- 400 gr śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu
- sok ze świeżych malin
PRZYGOTOWANIE:
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
NA KREM:
- 250 gr serka mascarpone
- 400 gr śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu
- sok ze świeżych malin
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy aż zgęstnieją, następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru( pamiętając o tym, żeby każdą porcje cukru dokładnie ubić) gdy już ubijemy bezę, na sam koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu winnego. Wszystko jeszcze mieszamy około 3 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy 20- 22 cm. Wykładamy na to nasza bezę i wkładamy do pieca. Pieczemy 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 °C i suszymy bezę 2,5- 3 godziny.
Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko.
Teraz zaczynamy robić krem. W misce ucieramy serek mascarpone z częścią cukru pudru, następnie dodajemy śmietanę, sok z malin przetartych przez sitko i resztę cukru pudru. Na sam koniec dodajemy śmietan fix i alkohol.
Gdy mamy już gotowy krem, to zaczynamy zdobić naszą bezę kremem i owocami.
Na ozdobioną bezę możemy dodać jeszcze trochę startej gorzkiej czekolady.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz