czwartek, 17 lipca 2014

Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym...

  Pierwszy raz jadłam to danie w restauracji indyjskiej i tak mnie zainspirowało do zrobienia podobnego dania, że rok nad nim spędziłam, aż wyszło niemal idealne :) Kuchnia Indyjska jest dość ciężka, ale dzięki znakomitym przyprawom takim jak: kmin rzymski, kozieradka, curry itp.bez żadnych komplikacji to strawimy -  magia ziół zadziała bez problemu... Danie jest tak pyszne, że każdy się w nim zakocha... Tylko trzeba trzymać się ściśle przepisu, w tej kuchni nie ma zamienników!!! Tak więc zabieram Was w podróż po Indiach, krainie pachnącej tysiącem przypraw. :)

Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym...
SKŁADNIKI:

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- 1 mały jogurt naturalny

- 1 mała śmietana 18%

- 1 puszka pomidorów (ja użyłam pomidorów z chilli)

- 1 cebula
- 1 opakowanie przyprawy "Bombay Masala" Kotanyi
- 1 łyżka Garam Masala
- sól, pieprz 
- 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Najpierw myjmy i kroimy kurczaka w kostkę. Następnie robimy marynatę. Mieszamy 3 łyżki duże śmietany z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i dodajemy całe opakowanie Bombay Masala  i 1 łyżkę Garam masala. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę a najlepiej na jedną noc.






Następnie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy z 1 łyżeczką Garam Masala. dodajemy pomidory z puszki (do puszki po pomidorach wlewamy wodę i opłukujemy puszkę, wylewając zawartość do garnka). Następnie dodajemy kurczaka i dusimy 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. 





Następnie gotujemy ryż. Wodę do ryżu doprawiamy 1 płaską łyżką soli, 1 łyżką curry, kurkumy i 2 owocami kardamonu. Wszystko gotujemy 20- 30 min.



Gdy mamy wszystko gotowe, wykładamy na talerz. 



Smacznego :)


PS.  Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie tego dania, w razie jakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala"

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka startego imbiru
-2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki

SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki oleju 
-1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- 1 posiekana cebula
- 2 pokrojone pomidory
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 szklanki śmietany kwaśnej
- 1 łyżka masła
- sól do smaku


Przygotowanie

 Tak jak powyżej. ;)



2 komentarze: