niedziela, 15 grudnia 2013

Kotlety z piersi kurczaka w panierce...

    Dzisiaj, po wyczerpującym, całym dniu spędzonym na przedświątecznych zakupach, jestem tak zmęczona, że dziś zrobiłam obiad dla leniwych i zmęczonych... :) Wiem, że dzieci na pewno takie kotleciki uwielbiają i nie tylko one... :)


Piersi z kurczaka... :)


Kotlety z piersi kurczaka w panierce...

SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego
- bułka tarta do panierowania


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw myjemy piersi z kurczaka, kroimy na plastry, następnie rozbijamy je tłuczkiem.  W misce mieszamy jajka z sola, pieprzem i reszta przypraw, wkładamy w to nasze kotlety i odstawiamy na 10-15 min. Na duży talerz sypiemy bułkę tartą i panierujemy.


Teraz przyszedł czas na smażenie kotletów. Rozgrzewamy na dużym palniku patelnię z olejem, następnie kładziemy kotlety. Cała sztuka tkwi w tym, że potem trzeba przykręcić płomień,  na mały ale nie minimalny, dzięki temu mięso dojdzie, a panierka się nie spali. Jeśli ktoś nie chce chrupiących tylko bardzo soczyste, należy przykryć je przykrywką i podlać wodą oraz trochę posolić.



                                   Gotowe kotlety podawać z czym tylko chcemy i lubimy... :)



Smacznego :)









-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz