czwartek, 11 grudnia 2014

Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniaku

    Ogólnie przepis jest na tyle fajny, że można dodać do niego każdy rodzaj mięsa. W oryginalnym przepisie jest kurczak, też robiłam i wyszedł wyśmienity. Jest tak specyficzny smak tej potrawy, że nawet nie umiem opisać tego słowami. Pamiętajmy tylko, że mięso przed flambirowaniem musi być na tyle już odpowiedniej miękkości (jakiej sobie życzymy), bo po podpaleniu ono już nie zmięknie. Własnie to jest fajne we flambirowaniu mięsa, że dzięki temu procesowi podczas dalszego gotowania mięso już nam się nie rozgotuje. Do tego możemy użyć brandy lub koniaku. Można podawać z czym chcemy. Ja zrobiłam purée. 


Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniaku

SKŁADNIKI:
- 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak)
- 500g pomidorów koktajlowych 
- 4 szarotki 
- 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina
- 3/4 szklanki wody
- 50 ml koniaku lub brandy
- 1 kostka masła 
- 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku 
- 3 czubate łyżki 36%
- 1,5 łyżki musztardy rosyjskiej lub Dijon
- 1 kostka "konor" smażona cebulka 
- sól zmiękczająca mięso 
- pieprz czarny, różowy i ziołowy 

NA PURÉE:
- 1 kg ziemniaków 
- 200 ml śmietany 30%
- pol kostki masła 
- 1 gałązką rozmarynu 
- 1 gałązką tymianku 
- sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE: 
Najpierw dzielimy mięso na kawałki, solimy solą zmiękczającą, pieprzem czarnym, różowym i ziołowym. Rwiemy jedna gałązkę rozmarynu i tymianku. Odstawiamy na cała noc. 



Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Do rondelka wlewamy 200ml śmietany 30% i dodajemy pił kostki masła, rozmaryn i tymianek. Gotujemy chwile. Ziemniaki odcedzamy i rozdrabniamy. Do ziemniaków przez sitko  przelewamy z rondelka śmietanę z masłem. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. 


W dużym garnku należy rozpuścić 1,5 łyżki masła i usmażyć mięsa z obu stron aż się zarumieni. Można podlać woda lub winem odrobinę żeby się poddusiło i zmiękło. 



Po usmażeniu trzeba wylać tłuszcz. Zalać  koniakiem i podpalić (uwaga na duży płomień) 



Wyjmujemy szczypcami mięso z garnka, dodajemy posiekane szarotki i smażymy aż zmiękną trochę. Mieszamy cały czas. Dodajemy wino i wodę. Przy pomocy łyżki zeskrobujemy spaleniznę z garnka. Gotujemy 10 min. Następnie wkładamy z powrotem mięso do garnka i gotujemy 15-20 min. 




Ponownie trzeba wyjąc mieso z garnka na talerz. Dodajemy teraz 3 łyżki śmietany 36% oraz musztardę. Mieszamy  solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe. Gotujemy 5 minut. Dodajemy z powrotem mięso i dusimy 20 min. 



Gotowe danie przekładamy do naczynia i podajemy z purée.




       Smacznego :) 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz