Trochę inna odmiana typowego Włoskiego tiramisu, jest puszyste, delikatne no i oczywiście z likierem amaretto. Szybkie w wykonaniu i zaskakująco lekkie w swojej konstytencji, ale zdecydowane w swoim kawowym smaku. Takim deserem mozna zaskoczyć miłe znajomych i przyjaciół :)
![]() |
Tiramisu z amaretto |
Składniki:
Opakowanie biszkoptów okrągłych lub długich
500g serka mascarpone
4 jajka
120g cukru
1 szklanka mocnej kawy
Pol szklanki likieru amaretto
Opakowanie migdałów w płatkach
Owoc granatu
Kilka listków mięty do ozdobienia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od bialek i utrzeć z połową cukru. Dodać serki mascarpone i 3-4 łyżki amaretto.
Następnie białka ubić na puszysta masę i dodać resztę cukru ( miksować dalej aż cukier się rozpuści). Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Biszkopty maczamy w kawie z reszta amaretto. Układamy na dnie naczynia. Posypujemy owocami granatu i migdałami. Następnie nakładamy masę serowa. I następnie znowu biszkopt, owoce granatu, migdały, masa serowa.
Ozdabiamy tym czym nam się podoba i najbardziej lubimy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz