Zupa śniadaniowa pochodząca z kuchni Tunezyjskiej. Jest wegetariańska, ale za to bardzo syta oraz pożywna, jak na poranne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :)
Lablabi |
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki ugotowanej cieciorki
- 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
- 2-3 łyżki kaparów
- 2 łyżki harrisy
- mały pęczek natki z pietruszki
- 4 gałązki kolendry
- 4 duże ząbki czosnku (posiekane)
- pół puszki pomidorów
- ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę moczymy przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje.
Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz