Teraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Ogórki w musztardzie |
SKŁADNIKI:
-2 kg ogórków
- po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu
NA ZALEWĘ:
-5 szklanek wody
-1 szklanka octu
-1 szklanka cukru
-1 łyżka soli
-pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 5 kopiastych łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
-3 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-4 ziarna pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w słupki (jak małe to na 4 części, a jak duże to na pół i na 3-4 kawałki).
Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po liściu laurowym, zielu angielskim, pieprzu i gorczycy. Układamy ogórki.
Teraz czas na zalewę. Wszystkie składniki wlewamy do jednego garnka i gotujemy. Następnie musimy ostudzić zalewę i zalać nią ogórki w słoikach.
Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem lub możemy dla pewności zagotować je w garnku (zawekować). Na drugi dzień możemy ustawić je gdzieś w chłodnym i ciemnym miejscu. Im dłużej stoją tym lepiej smakują :).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz