Nie ma to jak domowy, własnoręcznie zrobiony smalczyk z dodatkiem cebulki, jabłka, majeranku i z domieszką czosnku niedźwiedziego... :) Coś dla koneserów takich specjałów. Od razu przypomina się każdemu "stół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?!
Smalec z jabłkiem i cebulką |
SKŁADNIKI:
-1,5 kg słoniny
-0,5 kg boczku surowego
-1 duża cebula
-1 duże jabłko
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka czosnku niedźwiedziego
-1 łyżka majeranku
-1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-sól do smaku (ja dodałam 1 łyżkę)
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku kroimy słoninę w kostkę (nie za grubą). Smażymy na dużej, teflonowej patelni lub garnku.
Uzyskany tłuszcz zbieramy co jakiś czas do oddzielnego garnuszka, a skwarki do innego.
Następnie podsmażamy na dwóch łyżkach wytopionego tłuszczu cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy jabłko (też drobna kostka) i smażymy, aż powstanie sosik z jabłka. Teraz dodajemy czosnek, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól. Na sam koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną (ale się nie rozgotują).
Przyszedł czas na przełożenie skwarek do słoików lub glinianych naczyń.
Teraz przelewamy wytopiony tłuszcz do każdego słoika.
Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz