piątek, 31 października 2014

Hummus

Coś dla fanów kuchni bliskowschodniej, dbających o linię oraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta z papryczek chilli i czosnku). Tę pastę możemy doprawiać sobie według własnego gustu smakowego. Dobra jest jako zimna przekąska na imprezy :) 

Hummus

SKŁADNIKI: 
-3 szklanki ugotowanej cieciorki
-2 ząbki czosnku
-2 szklanki wywaru z ugotowanej cieciorki 
-sok z 1 cytryny 
-2 łyżeczki tahini 
-1 łyżeczka harisy
-2 łyżki oliwy z sezamu 
-1 łyżka oleju z orzeszków arachidowych 

PRZYGOTOWANIE: 
     Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać. 




Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe. 




Gotową pastę przekładamy w słoiczki lub miseczki i przechowujemy w lodówce.




                         Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz