Coś dla fanów kuchni bliskowschodniej, dbających o linię oraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta z papryczek chilli i czosnku). Tę pastę możemy doprawiać sobie według własnego gustu smakowego. Dobra jest jako zimna przekąska na imprezy :)
Hummus |
SKŁADNIKI:
-3 szklanki ugotowanej cieciorki
-2 ząbki czosnku
-2 szklanki wywaru z ugotowanej cieciorki
-sok z 1 cytryny
-2 łyżeczki tahini
-1 łyżeczka harisy
-2 łyżki oliwy z sezamu
-1 łyżka oleju z orzeszków arachidowych
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać.
Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe.
Gotową pastę przekładamy w słoiczki lub miseczki i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz