Nowa odmiana nudnego już spaghetti a'la bolognese. Muszę powiedzieć, że od zawsze byłam uprzedzona do kaparów, szczerze mówiąc, nawet nie wiem dlaczego, skoro ich wcześniej nie jadłam. Okazały się pyszne w smaku! Przypominają mi trochę posmak soli morskiej zmieszanej z musztardą. Okazało się, że kapary są rośliną, posiadającą piękny kwiat! Szkoda tylko że kwitnie on jeden dzień. Pozostawiając pyszne owoce kaparowe. Kapary możemy znaleźć jeszcze pod nazwą "jabłuszka kaparowe", w smaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :).
Spaghetti z kaparami |
SKŁADNIKI:
-0.5 kg mięsa mielonego wołowego
- słoiczek kaparów
- 1 cebula cukrowa
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada)
- 2 puszki pomidorów
- pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy odrobinę. Dodajemy bazylię, kapary i przyprawy.
Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku.
Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz