środa, 5 listopada 2014

Spaghetti z kaparami

Nowa odmiana nudnego już spaghetti a'la bolognese. Muszę powiedzieć, że od zawsze byłam uprzedzona do kaparów, szczerze mówiąc, nawet nie wiem dlaczego, skoro ich wcześniej nie jadłam. Okazały się pyszne w smaku! Przypominają mi trochę posmak soli morskiej zmieszanej z musztardą. Okazało się, że kapary są rośliną, posiadającą piękny kwiat! Szkoda tylko że kwitnie on jeden dzień. Pozostawiając pyszne owoce kaparowe. Kapary możemy znaleźć jeszcze pod nazwą "jabłuszka kaparowe", w smaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :). 

Spaghetti z kaparami

SKŁADNIKI: 
-0.5 kg mięsa mielonego wołowego 
- słoiczek kaparów
- 1 cebula cukrowa 
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada) 
- 2 puszki pomidorów 
- pół łyżeczki: cząberu, rozmarynu, 6 ziaren kolendry, oregano, pieprzu ziołowego, estragonu, szałwii, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE: 
Najpierw podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę z posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzymy odrobinę. Dodajemy bazylię, kapary i przyprawy. 



Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku. 




Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów. 







Smacznego :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz