wtorek, 18 listopada 2014

Mule

     Coś dla osób, które chcą przygotować elegancką i wyśmienitą potrawę w zaledwie 15 minut. W ten sposób przygotowane małże są delikatne w smaku i aromatyczne. Aksamitny sos, który wytworzy sie w tej potrawie  jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :)

Mule

SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) 
- 2 kg małż 
- 1 kostka masła
- 1 gałązką świeżego tymianku 
- pęczek natki pietruszki 
- 2 kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina 
- 5-6 ząbków czosnku 
- 6 szarotek 
- sól, pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE: 
Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. 




W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek się delikatnie skarmelizowały). Dodajemy natkę z pietruszki. Następnie  wino i dusimy 5 min. 



Gdy mamy już wszystko podduszamy do miękkości dodajemy małże. Przykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. 



Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. 






 Smacznego :)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz