środa, 20 sierpnia 2014

Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach

      Jak już mówiłam teraz kuchnia dietetyczna. Piersi z kurczaka są bardzo dobre w kwestii odchudzania, bo nie zawierają tłuszczu, a przyprawione na ostro wspomagają spalanie, tak jak każde ostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) 

Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach
SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka
- opakowanie pomidorków koktajlowych 
- 8 ząbków czosnku
- 1 mała cebula cukrowa
- parę listków świeżej bazylii
- sól, pieprz (opcjonalnie)

MARYNATA:
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania.

PRZYGOTOWANIE:
Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy w miseczce i wrzucamy do nich mięso. Odstawiamy na 30-40 min.


Teraz kroimy pomidorki na pół, cebulę w piórka i obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę.


Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.



Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną.



To samo danie można zrobić na jeszcze jedne sposób, czyli na parze. Marynata ta sama, a warzywa inne. Na sitku należy ułożyć jarmuż lub inne warzywo np: liście kapusty zwykłej lub pekińskiej.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz