"Chińczyk" vol.3 - krewetki. Zrobione inaczej niż zawsze, uwierzcie jak będzie smażyć te cudeńka, to przejdzie wam przez myśl " Już wiem już, co tak pachnie u chińczyka". Niestety tak specyficznie pachnie ta panierka "tempura", na szczęście smakują 100 razy lepiej niż pachną. Nie m co się zrażać zapach jest spowodowany przypalającą się mączką ryżową. Tą panierkę jest ciężko podrobić, więc musimy kupić gotową panierkę w sklepie z azjatycką żywnością. Na szczęscie są tez już dostępne w dużych centrach handlowych. :)
Smażone krewetki w tempurze z glazurowaną kapustą bok choy |
SKŁADNIKI:
- 1 kg mrożonych lub świeżych krewetek
- 3 kapusty bok choy
- garść grzybków mun- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól
- pieprz
- odrobina soku z limonki lub octu winnego
-pół łyżeczki kozieradki
MARYNATA:
- 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki zmielonej soli morskiej
- pieprz ( opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól
- pieprz
- odrobina soku z limonki lub octu winnego
-pół łyżeczki kozieradki
MARYNATA:
- 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki zmielonej soli morskiej
- pieprz ( opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki. Odstawiamy na 30-40 min. Wodę do panierki wlewamy do plastikowej butelki i chłodzimy, żeby była bardzo zimna (inaczej nie wyjdzie panierka).
Następnie kroimy kapustę bok choy, tak aby twarde końcówki były oddzielnie, a liście oddzielnie (końcówki będziemy smażyć najpierw aby zmiękły). Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy końcówki kapusty, solimy.
Następnie dodajemy grzybki mun, podsmażamy 5 min i dodajemy miód, pieprz i kozieradkę. Dusimy wszystko 5-10 min.
Teraz musimy rozrobić nasz panierkę. Woda musi być bardzo zmrożona! Ustawiamy małą miskę na panierkę w misce wyłożonej lodem (tak aby cały czas nam się chłodziła panierka).
Krewetki maczamy w panierce i odsączamy z nadmiaru. Następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażone krewetki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe danie wykładamy na talerz. Dobry jako dodatek jest sos słodko-ostry albo tajski sos pikantny Barbecue.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz