Zupa w sam raz na jesienne wieczory. Idealna kombinacja ziół, przypraw i świeżego imbiru doskonale nas rozgrzeje, a słoneczny kolor trochę przypomni nam lato w te ponure dni. Każdy pewnie pamięta z dzieciństwa zupę dyniową jako bezsmakową i mdłą papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę.
Zupa- krem z dyni |
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg dyni piżmowej
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół jabłka
- kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka)
- pęczek świeżego majeranku
- pęczek świeżego tymianku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania warzyw na blaszce)
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta lubczyku
- kilka ziaren kolendry
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziarenek smaku
- 2 łyżki oleju do polania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw myjemy,obieramy dynię ze skórki i kroimy na kawałki. Następnie kroimy cebulę w piórka, jabłko w plasterki, imbir w plastry i ząbki czosnku na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i polewamy olejem. Dynię układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir i świeży majeranek oraz tymianek. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200°C do momentu, aż się zarumienią.
W garnku w 1 litrze wody rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę blendujemy na gładką masę.
Gotową zupę można posypać grzankami oraz prażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz