Zamiast zwykłej niedzielnej jajecznicy lub zwykłego omleta mozna w fajny i ciekawy sposób podać omleciki. Wyporcjowane dla każdego, łatwe w podaniu i napewno zaskoczą domowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba.
![]() |
Omleciki z cukinią i bazylią |
SKŁADNIKI:
6-7 jajek
1 szczypiorek z cebulką dymką
Pół małej cukinii
Garść świeżych listków bazylii
3 plasterki szynki pokrojone w kostkę
1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Pieprz ziołowy
Dodatkowo:
12 łyżeczek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku.
Do formy do pieczenia muffinek należy wlać do kazdego dołka po 1-1,5 łyżeczce oleju. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (250 stopni) i poczekać az tłuszcz sie nagrzeje.
Następnie wlewamy do połowy wysokości foremki masę jajeczną i pieczemy, aż wyrosną i się zrumienią (około 30 min).
Podawać z keczupem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz